Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

22 września | 08:00 - 17:00

| 890PLN

PRAKTYCZNE WDROŻENIE RODO W TWOJEJ FIRMIE

Szczegóły

Data:
22 września
Czas:
08:00 - 17:00
Koszt:
890PLN
Kategoria szkolenia:

Miejsce

Warszawa

Organizator

Aleksandra Kosyl
Telefon:
506 981 945
Email:
[email protected]

Nowe Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych wejdzie w życie
już 25 maja 2018 roku. Wprowadza wiele zmian, do których
podmioty gospodarcze będą musiały się dostosować. Prace nad dostosowaniem się do wymogów RODO powinny w wielu przypadkach zacząć się już teraz.
Najważniejsze zapisy to:
– Obowiązywać będzie jedna regulacja prawna na terytorium wszystkich państw członkowskich UE.
– Przedsiębiorcy w całej Unii będą podlegali jednemu organowi ochrony danych osobowych, niezależnie od obszaru, na którym prowadzą przedsiębiorstwo.
– Poszerzony zostanie zakres stosowania przepisów Rozporządzenia na przedsiębiorców działających poza UE.
– Doprecyzowanie obowiązków podmiotów przetwarzających dane.
– Zmiany dotyczące pozyskiwania zgody na przetwarzanie danych osobowych.
– Obowiązek zgłaszania naruszeń (organowi nadzorczemu, administratorowi danych) i powiadamiania podmiotu danych.
– Prawo do „bycia zapomnianym” – usunięcie danych z baz przedsiębiorcy
– Kary administracyjne (za niedostosowanie się do rozporządzenia mogą wynieść do 20 milionów euro lub 4% całkowitych -światowych przychodów przedsiębiorstwa). Ponadto osoby fizyczne będą miały prawo domagać się odszkodowania na drodze sądowej.

Dzięki szkoleniu dowiesz się:

– jakie są najważniejsze założenia RODO oraz jak się do nich przygotować
– kim jest inspektor ochrony danych osobowych i jak z nim współpracować
– jakie obowiązki należą do administratora danych osobowych
– zasadach przetwarzania danych osobowych
– o zasadach pozyskiwania oraz usuwania danych
– o zmianach w zarządzaniu danymi i „prawie do bycia zapomianym”
– w jaki sposób dostosować rozwiązania obowiązujące w Państwa firmie do nowych wymogów

Warsztaty skierowane są do:

Dla wszystkich osób, które będą uczestniczyły w procesie zmian jakie będzie niosło ze sobą wprowadzenie rozporządzenia: ABI, osoby zarządzające firmą, administratorzy,informatycy, prawnicy.

Uczestnikom warsztatów zapewniamy:

– Certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu
– Pakiet materiałów szkoleniowych
– Książeczkę z ustawą, a także opracowanymi notatkami i praktycznymi wskazówkami
– Konsultacje z prowadzącymi
– Przerwę kawową i lunch

O warsztatach

Szkolenie ma na celu praktyczne przygotowanie Państwa firmy na zmiany, do których muszą się dostosować wszystkie  podmioty gospodarcze do maja przyszłego roku. Rozporządzenie zastąpi istniejące przepisy regulujące warunki przetwarzania danych osobowych, wprowadzając nowe obostrzenia oraz jednakowe prawo w całej Unii Europejskiej. Warsztaty powstały przy wsparciu merytorycznym Rödl & Partner, która przygotowała szczegółową analizę nadchodzących zmian.

Agenda

09:30 – 10:00 Powitanie:
– Przedstawienie się
– Omówienie celów spotkania
– Omówienie agendy warsztatów
10:00 – 11:15
  •  Wprowadzenie do RODO – Stosowanie RODO do polskich przedsiębiorców; przegląd podstawowych, nowych instytucji oraz zmian na gruncie RODO (Jarosław Kamiński)
  •  Funkcja Inspektora Ochrony Danych i jego nowe obowiązki w świetle nowych wytycznych (Jarosław Kamiński)
  •  Odpowiednie środki techniczne i naruszenia na gruncie RODO (Adam Wódz)
11:15 – 11:30 Przerwa
11:30 – 12:30
  •  Prawo do przenoszenia danych w świetle nowych wytycznych Grupy Roboczej Art. 29 (sesje poprowadzi Marta Wiśniewska)
    Czym jest Grupa Robocza Art. 29? Zespół roboczy ds. ochrony osób fizycznych w zakresie przetwarzania danych osobowych. Niezależny podmiot o charakterze doradczym, powołany na mocy art. 29 w sprawie ochrony osób fizycznych w zakresie przetwarzania danych osobowych i swobodnego przepływu tych danych. Zespół roboczy tworzą przedstawiciele organów nadzorczych w zakresie ochrony danych osobowych powołanych przez państwa Unii oraz ustanowionych dla instytucji i organów wspólnoty i z przedstawiciela Wspólnoty. Celem Zespołu roboczego jest przyczynianie się do jednolitego stosowania dyrektywy we wszystkich krajach członkowskich, opiniowanie projektów wspólnotowych aktów normatywnych z zakresu ochrony prywatności, wydawanie opinii w sprawie istniejącego poziomu ochrony danych osobowych w krajach wspólnoty jak i poza Unią.
  • Powierzenie przetwarzania danych osobowych na gruncie RODO
12:30 – 13:30 Wspólny lunch, czas na rozmowy oraz konsultację
13:30 – 15:15
  • Słów kilka o ryzyku dla danych wrażliwych (sesje poprowadzi Adam Wódz)
  •  Dlaczego akurat my jesteśmy zagrożeni?
  • Jak przebiega atak hakerski?
  • Jak przeciwdziałać atakom?
  • Jak najlepiej chronić dane?
15:15 – 15:30 Przerwa
15:30 – 16:30
  • Analiza ryzyka w świetle nowych wytycznych Grupy Roboczej Art. 29 (Jarosław Kamiński)
  •  Odpowiedzialność za naruszenie przepisów RODO (Marta Wiśniewska)
16:30 – 17:00 Podsumowanie techniczne i prawne, zakończenie warsztatów

Trenerzy

JAROSŁAW KAMIŃSKI

JAROSŁAW KAMIŃSKI

Adwokat, Rödl & Partner

Ukończył Wydział Prawa i Administracji oraz Kolegium Języków Obcych Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Stypendysta Uniwersytetu Rennes 1 (Francja). Specjalista w zakresie fuzji i przejęć, prawa handlowego i korporacyjnego, prawa nieruchomości, prawa umów oraz ochrony danych osobowych i nowych technologii. Od 2014 roku członek Izby Adwokackiej w Warszawie. Z Rödl & Partner związany od roku 2014. Włada językiem angielskim i francuskim. Autor licznych publikacji.

ADAM WÓDZ

ADAM WÓDZ

CISSP QSA, Cybercom Poland

Od ponad 20 lat związany z branżą informatyczną, a w szczególności z zagadnieniami compliance oraz bezpieczeństwa aplikacji i danych. M.in. współtworzył polski oddział firmy Symantec, w którym kierował kilkoma działami konsultantów w zakresie zabezpieczeń antypirackich oraz analizy bezpieczeństwa oprogramowania. W latach 2010 -2012 członek zarządu ISSA Polska. Pełnił również rolę szefa grup bezpiecznych płatności mobilnych oraz bezpieczeństwa klientów usług bankowych na Forum Technologii Bankowych.

MARTA WIŚNIEWSKA

MARTA WIŚNIEWSKA

Radca Prawny, Rödl & Partner

Ukończyła Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego oraz Szkołę Prawa Niemieckiego na Uniwersytecie Warszawskim. Stypendystka Uniwersytetu w Wiedniu. Zrealizowała także podyplomowe studia prawa niemieckiego na Uniwersytecie Fryderyka Wilhelma w Bonn. Specjalistka w zakresie prawa nieruchomości, prawa umów, prawa pracy oraz ochrony danych osobowych. Od 2015 roku członek Izby Radców Prawnych w Warszawie. Z Rödl & Partner związana od roku 2015. Włada językiem niemieckim i angielskim. Autorka licznych publikacji.

Rejestracja

  • OŚWIADCZENIE UCZESTNIKA O WYRAŻENIU ZGODY NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH Dokonując zgłoszenia swojego udziału w warsztacie "PRAKTYCZNE PRZYGOTOWANIE DO WDROŻENIA RODO W TWOJEJ FIRMIE" poprzez zaakceptowanie i elektroniczne wysłanie niniejszego formularza, na podstawie art. 24 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926, z późn. zm.), wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych. Oświadczam, iż przyjmuję do wiadomości, że: 1) administratorem tak zebranych danych osobowych jest BAMT Sp. z o.o. Sp. komandytowa z siedzibą w Warszawie, ul. Płocka 5a, oraz Rödl & Partner z siedziba w Warszawie, ul. Sienna 73 2) moje dane osobowe będą przetwarzane w celu wykonania zamówionego świadczenia oraz w celu informowania o innych usługach i ofertach BAMT Sp. z o.o. Sp. komandytowa oraz Rödl & Partner. 4) mam prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. W związku z ustawą z dnia 18.07.2002 r. (Dz. U. nr 144, poz.1204) o świadczeniu usług drogą elektroniczną, wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowej pochodzącej od BAMT Sp. z o.o. Sp. komandytowa komandytowa z siedzibą w Warszawie oraz Rödl & Partner z siedzibą przy ul. Siennej 73, na podany w formularzu adres poczty elektronicznej.

Kontakt

Aleksandra Kosyl
Tel. komórkowy: 506-981-945
e-mail: [email protected]